Båtunionens nyhetsbrev oktober/november

4 november, 2024 at 16:23

Svenska Båtunionens nyhetsbrev

oktober/november 2024

Till båtklubbsfunktionärer, båtförbund och prenumeranter. Vi delar med oss av det som är viktigt för båtförbund och båtklubbar att ha vetskap om och varvar det med andra nyheter som vi tror att ni vill ta del av. Dela gärna nyheter vidare i er klubb, på er hemsida eller i ert klubblad.

Nu börjar nedräkningen till nästa båtsäsong.

Vi har vänner som redan nu sätter upp nedräkningen till nästa båtsäsong på kylskåpet och måndagar är måttstocken. Hur många måndagar är det kvar till sjösättning är ju då frågan? Ja det beror ju på var i landet man bor och hur tidigt man kan komma i vattnet. Men under tiden som vi alla väntar på det finns det massor av saker att göra som har med båtlivet att göra.

Ni kan anordna utbildning i nautisk kompetens för era medlemmar. Gå några av våra utbildningar i BAS. Anmäla er båtklubb till Årets Båtklubb. Uppdatera BAS så ni har personnummer på era medlemmar. Hålla utkik på batunionen.se vad SBU-akademin ger för utbildningar. Kanske har ni någon utbildning ni tycker att SBU-akademin ska hålla – kontakta oss.

Glöm inte att anordna glöggmys i båtklubben och visst hade det varit trevligt om styrelsen lussat för medlemmarna.

 

Erika Lilja
Kommunikationsansvarig

Information till förbund & klubbar

Här hittar du nyttig och användbar information till dig som sitter med i styrelsen eller har en roll som funktionär i ett båtförbund eller en båtklubb. Det kan handla om nya regler, tips för att underlätta ert arbete i båtklubben och information om BAS.

Båtlivs e-tidning kräver inloggning

Inom kort kommer tidningen Båtlivs e-tidning att enbart erbjudas till medlemmar i en båtklubb som är anslutna till Svenska Båtunionen och prenumeranter. Eftersom tidningen är just en medlemstidning ska den vara exklusiv för medlemmar samt för de som valt att prenumerera på tidningen. 

Ambitionen är att från och med första numret 2025 kommer det att krävas en inloggning för att läsa tidningen digitalt. Hur åtkomsten till den digitala versionen ska ske kan ni läsa om i nästa nummer av Båtliv, i Båtlivs nyhetsbrev, på batliv.sebatunionen.se samt i SBU:s nyhetsbrev.

Får alla era båtklubbsmedlemmar som vill ha tidningen den? Vill någon uppdatera till att bara läsa den som e-tidning? Ett tips är att se över era medlemmars önskemål och uppdatera det i BAS.

Nästa nummer av Båtliv som är späckat med intressant läsning, kommer ut den 6:e december.

Vet ni vad som ingår i medlemskapet för en båtklubb som är ansluten till Svenska Båtunionen? I det här nyhetsbrevet lyfter vi Båtklubbsförsäkringen som är en av alla förmåner.

Genom medlemskap i ett båtförbund som är anslutet till Svenska Båtunionen har båtklubben automatiskt en båtklubbsförsäkring i Svenska Sjö AB. Försäkringen ger ett bra grundskydd för båtklubben och dess medlemmar. 


Grundförsäkringens omfattning:
Självrisken utgör 20 % av prisbasbeloppet per skada såvida inte annat anges nedan. 

Egendom
Försäkringen omfattar fast och lös egendom som tillhör båtklubben eller båtförbund. Försäkringen omfattar även hyrd, lånad eller leasad egendom som klubben ansvarar för eller har åtagit sig att försäkra. Dessutom ersätts datautrustning, datamedia, medlemsregister, ritningar och arkivalier. Försäkringen omfattar dock ej båtar. Högsta ersättningsbelopp är 4 prisbasbelopp per skadetillfälle.

Försäkringen gäller för skada inom Sverige genom brand, storm, åsknedslag, inbrott, uppsåtlig skadegörelse, vattenläckage och rån. För stöldbegärlig egendom och pengar som inte förvaras i låst värdeskåp (enligt svensk standard 3150) är dock ersättningen begränsad till 20 % av prisbasbeloppet.

OBS! För att inbrottsförsäkringen ska gälla ska klubbens lokaler vara låsta med godkända lås (Stöldskyddsföreningen ger gärna goda råd)

Högre belopp för byggnader och lös egendom kan tecknas som tilläggsförsäkring.

Vad omfattas inte av försäkringen:
Bryggor, bommar och bojekor samt båtar i övrigt omfattas inte av försäkringen. Försäkringen ersätter inte skador som uppkommit som en följd av tidigare skada, exempelvis stilleståndsersättning för båt.

Styrelseansvarsförsäkring
Försäkringen ger ett ekonomiskt skydd för styrelseledamöters privata ekonomi i styrelsefrågor som rör båtklubben. Ordförande och styrelseledamöter har ett solidariskt ansvar och kan bli personligt ansvariga för oaktsamhet. Försäkringen ersätter eventuella skadeståndsanspråk som kan riktas mot styrelsemedlem samt omfattar ombuds- och rättegångskostnader upp till 5 prisbasbelopp.
Ingen självrisk utgår.

Ansvarsförsäkring
Försäkringen gäller för skadeståndsskyldighet som kan åsamkas båtklubben och gäller för all verksamhet som anses vara normal verksamhet för en båtklubb. Försäkringsbeloppet är 5 000 000 kr vid sak- och personskada. Vid skada på omhändertagen egendom är ersättningsbeloppet begränsat till 2 000 000 kr.

Vid lyft eller transport av båt är ersättningen begränsad till 1 000 000 kr. Båtägarens båtförsäkring gäller dock alltid i första hand. Självrisken vid skada på båt som lyfts och/eller transporters med mobilkran är 50 % av prisbasbeloppet.

Högre försäkringsbelopp kan tecknas som tilläggsförsäkring.

Olycksfallsförsäkring
Samtliga medlemmar i klubben, som finns registrerade hos SBU, omfattas av försäkringen i samband med all aktivitet inom klubbens område inkl klubbholmar samt utanför klubbens område i samband med av klubben, SBU samt förbund utlyst aktivitet. Försäkringen gäller även för en medhjälpare i samband med sjö- och torrsättning. Vidare gäller försäkringen för icke medlem som går vakt under förutsättning att personen är registrerad i vaktloggen. Försäkringen gäller även för deltagare som inte är medlemmar och deltar i någon aktivitet, seglarskola eller liknande, förutsatt att dessa registreras i en aktivitetslista med namn och adress. Med aktivitet menas ej deltagande i organiserad båt eller seglingstävling. Högsta ersättningsbelopp är 10 prisbasbelopp.

Tilläggsförsäkring kan tecknas för anhöriga.

Extrakostnadsförsäkring
Ersätter skäliga extrakostnader för att efter ersättningsbar egendomsskada upprätthålla klubbens verksamhet i normal omfattning. Ersättning kan utgå i maximalt 12 månader och med maximalt 2 prisbasbelopp.

Förmögenhetsbrottsförsäkring
Omfattar skada som klubbens medlem, styrelseledamot eller funktionär genom förmögenhetsbrott (stöld, förskingring och bedrägeri, dvs. för brott som faller inom ramen för allmänt åtal) åsamkar klubben. Försäkringsbeloppet är 2 prisbasbelopp.

Högre belopp kan tecknas som tilläggsförsäkring.

Rättsskyddsförsäkring
Omfattar skäliga och nödvändiga advokat- och rättegångskostnader i vissa tvistemål. Försäkringsbeloppet är 6 prisbasbelopp. Självrisken är vid varje skadetillfälle 20 % av prisbasbeloppet samt 20 % av överskjutande belopp. För att kunna utnyttja rättskyddsförsäkringen är det ett krav att ärendet först har prövats av SBU:s juridiska nämnd.

Högre belopp kan tecknas som tilläggsförsäkring.

Oljeskada på egendom
Försäkringen gäller för skada genom oförutsedd utströmning av olja eller annan brandfarlig vätska på egendom (inkl. arrenderad/hyrd egendom) Med olja menas också andra typer av vätskor som förvaras i eller används av cistern, rörsystem, fordon eller liknande anordningar. Utreder och företräder klubben vid tvist samt utbetalar ev skadestånd upp till 1 mkr. För oljeutströmning från fordon på egen egendom är maxbeloppet 100 000 kr.


Hyresförlustförsäkring
Ersätter efter ersättningsbar egendomsskada uteblivna hyresintäkter i upp till 12 månader. Dock maximalt 2 prisbasbelopp. Exempel på skador som kan ersättas är uteblivna hyror för båtplats eller lokal.

 

Alla båtklubbsmedlemmar erhåller rabatt på båtförsäkring i Svenska Sjö. 

 

BAS

Registrera personnummer i BAS

Från 1 januari 2025 är det obligatoriskt att registrera komplett personnummer (12 siffror) på alla svenska personer över 16 års ålder i BAS.

Detta medför också att nationalitet blir obligatoriskt att registrera på alla personer och att födelsedatum blir obligatoriskt för alla svenska personer (även barn). Detta för att få kontroller och stöd i systemet att fungera.

Som informerats tidigare så kommer förstås ingen registrerad att försvinna från registret om inget personnummer finns. Det kommer däremot inte gå att registrera nya medlemmar eller uppdatera befintliga medlemmar utan att den nya policyn uppfylls.

BAS kommer naturligtvis att utvecklas för att insamling och registrering av personnummer ska gå så lätt som möjligt. Några saker man kan tänka på redan nu är:

  • Se till att alla medlemmar har användarkonto i BAS och använd inställningen ”Tillåt registrering av uppdateringar” (på ”Klubbkortet” i BAS-K) så att klubbens medlemmar själva kan fylla i personnummer via ”Min sida”.
  • Använd funktionen för ”Köanmälan” för medlemsansökan så kan sökande person själv fyller i alla personuppgifter i anmälan. Du, som klubbadministratör, behöver då endast godkänna (eller avslå?) ansökan och enkelt registrera sökande som medlem.

De nämnda funktionerna och mycket mer får du lära dig mer om i de webinar vi håller varje vecka. Se information om dessa och anmäl dig via kalendern på batunionen.se.

BAS Ansvarig

BAS Ansvarig är en av fyra obligatoriska funktioner att registrera i BAS för BAS-användande organisationer (båtklubbar och båtförbund). Det innebär att man måste registrera en BAS Ansvarig för att kunna använda BAS.

Vad är då syftet med detta? Tanken är att BAS Ansvarig är huvudkontakt i sin båtklubb rörande BAS-relaterade frågor. När den centrala BAS-organisationen (utveckling, drift eller support) behöver informera om BAS så ska BAS Ansvarig alltid adresseras. Informationen skall BAS Ansvarig utvärdera och se vilka åtgärder som kan krävas samt se till att berörda inom den egna organisationen får del av informationen.

Den man utser till BAS Ansvarig ska ha övergripande kunskap om hur den egna klubben använder BAS. Det är nödvändigt för att avgöra om den mottagna informationen har inverkan på klubbens användning och om det innebär att det krävs åtgärder.

BAS Ansvarig får informationen per e-post vilket innebär att denne behöver ha en e-postadress registrerad på sitt personkort i BAS.

SBU-akademin

Höstens utbildningar i SBU-akademin

Glöm inte att anmäla er till höstens utbildningar i BAS som SBU-akademin ger. 

SBU-akademin är till för dig som har en funktionärsroll i ett båtförbund eller en båtklubb och vi ger varje år ett antal utbildningar i bland annat styrelsearbete och BAS.

Du anmäler dig till utbildningarna via kalendariumet på batunionen.se. Och glöm inte anmäla dina funktionärskompisar, det är roligare att göra saker tillsammans.

MILJÖ

Nu erbjuder vi analys av tennorganiska föreningar!

Sedan ett par år tillbaka har Svenska Båtunionen i samarbete med ALS Scandinavia AB erbjudit metallanalys av båtbottenfärg (skrapprover) som ett enkelt och smidigt sätt för båtägare att ta reda vad som finns på båtbotten.

Syftet är att kontrollera om båtbotten är målad med färg som innehåller biocider och eventuellt behöver saneras beroende på vilka regler som er kommun har.

Nu lanseras möjligheten att analysera skrapprover för förekomst av tennorganiska föreningar. Svenska Båtunionens medlemmar kommer att erbjudas en rabatt på analysen av tennorganiska föreningar.

Smått & Gott!

Behöver ni nya båtar till er ungdomsverksamhet?

Svenska Båtunionen har varit med i Folkspel sedan starten 1991 och båtklubbar runt om i landet har genom att sälja Folkspels lotter kunnat investera i allt från nya jollar till klubbhus.

Idag behöver båtklubben inte sälja lotterna i pappersformat utan allt kan ske via digitala prenumerationer. Med digital försäljning slipper båtklubben all produkthantering, all hantering av betalningar (eftersom ert överskott från försäljningen betalas ut automatiskt) och kunden får sin produkt direkt.